Cuplurile de pe TikTok și rolurile de gen
Autor: Bianca Alungulesei
Era în care făceam cu toții lip-sync pe Halsey nightcore este de mult apusă și înlocuită de verișoara sa malefică, era TikTok. Fata nouă din liceu a pus ochii pe iubitul majoretei șefe, dar evident că nu are nicio șansă - până la urmă este doar o aplicație prostească cu dansuri stupide. Ce nu știu ceilalți, însă, este că TikTok-ul nu are nevoie decât de puțină răbdare până la scena makeover-ului, când tot ce are de făcut este să își dea ochelarii jos pentru ca oamenilor din jur să le curgă curcubee din ochi, iar draga noastră aplicație să devină regina balului. Un coming of age cinstit, însă acesta are și un epilog, care se întâmplă chiar sub ochii noștri.
TikTok-ul a ajuns un mini Internet, un târg virtual cu de toate: animăluțe drăguțe, certuri între stângiști și conservatori, discursuri legate de apa cu arome, conținut cu conotații sexuale, Dorian Popa, arte și științe, oameni care își sparg coșurile, iar lista poate continua. Orice și oricine ai fi, ai un loc al tău creat special de către algoritmul TikTok. Singurele lucruri care îți vor apărea indiferent de nișa în care te afli sunt pisicuțele și... cuplurile, pentru că ce poate fi mai frumos decât pufoșeniile prostănace sau iubirea? Din păcate, deoarece pisicile nu știu sau nu vor să participe în trenduri pe TikTok, cuplurile încearcă să compenseze prin conținut care nu în puține instanțe poate fi pus sub semnul întrebării. Provocări, farse, jocuri - cuplurile de pe rețelele de socializare și conținutul pe care aleg să-l posteze, cât și recepția publicului la acest fenomen de-a lungul timpului se pot analiza în detaliu preț de o carte întreagă. Astăzi, însă, vreau să vorbesc în particular despre trendul de cuplu care, după mine, a prins cel mai bine la noi.
Videoclipurile de tipul ”iuby face voiceover în timp ce mă machiez” au baza umorului lor în rolurile de gen. Acestea sunt videoclipuri făcute pentru divertismentul privitorului, dar și al iubitei (creatoarea clipului); spun iubită pentru că majoritatea acestor videoclipuri, sau cel puțin toate la care voi face referință, sunt cu un cuplu cishet. Băiatul devine un mijloc prin care se produce o situație amuzantă pentru toată lumea în afară de el sau, dacă este și el amuzat, doar un alt exemplu al ignorării problemelor care stau la baza acestui comportament.
În primul rând, să analizăm în ce constă comicul acestei situații: lipsa informării bărbaților în legătură cu produsele cosmetice și încercările lor eșuate de a ghici și descrie ce se întâmplă în videoclipurile respective, discrepanța dintre realitate și presupunerile lor greșite, care stârnește amuzamentul celor cu mai multe cunoștințe într-ale machiajului. De obicei, clipurile se rezumă la un băiat care denumește greșit fondul de ten ca fiind ceva cremă, blush-ul ca fiind fard de ochi ș.a.m.d, în timp ce partenera sa râde pe fundal. Dar cum este posibil ca un bărbat care inevitabil a întâlnit numeroase femei în viață și/sau chiar a trăit cu ele în casă să nu știe cele mai fundamentale produse cosmetice? Iată cele două ipoteze ale mele:
Băiatul chiar nu știe.
Se poate ca băiatul pur și simplu să nu fi avut niciodată vreun interes legat de procesul și produsele folosite în machiaj, indiferent de câte femei a văzut machiindu-se. De mici ne este implementat care sunt activitățile pentru femei și care sunt cele pentru bărbați, machiajul făcând parte din prima categorie. Deoarece machiajul este ”de femei”, băiatul nu va fi interesat să afle mai multe despre asta atât pentru faptul că nu îi vor folosi niciodată în mod direct aceste informații, dar și pentru a-și proteja masculinitatea (masculinitatea acceptată social). Bărbații din această categorie știu care este scopul trendului și îl acceptă. Sunt conștienți de faptul că bărbații și machiajele sunt două lucruri incompatibile care produc un efect comic atunci când sunt puse împreună. De obicei atitudinea lor când participă în aceste videoclipuri este una amuzată, dezinteresată, iar în unele cazuri se poate observa chiar o umbră de iritare.Băiatul știe.
După cum spuneam, este greu ca un băiat să nu știe absolut nimic despre produsele cosmetice. Însă, constrânși de situație, de presiunea de a fi amuzant și de a-și face partenera, alături de ceilalți spectatori care vor viziona videoclipul să râdă, se prefac că nu știu. Bărbații din această categorie știu care este scopul trendului și depun un efort conștient pentru a-l atinge. Astfel apar acele ”perle” care produc amuzamentul, fără ca cineva, nici măcar iubita, să se gândească la faptul că iubitul joacă un rol de măscărici, ca să nu mai spun că se poate simți chiar umilitor. Femeile râd de greșelile bărbatului, greșeli care provin fie din încercarea de a se adapta în sistemul patriarhal, care are un tipar strict pentru bărbatul model, fie din încercarea de a distra femeile care se așteaptă ca bărbatul să nu știe nimic despre machiaj. Ambele sunt victime ale rolurilor de gen și ale sistemului patriarhal: atât bărbații pentru motivele discutate mai sus, cât și femeile. Este normal ca într-o lume în care femeile sunt oprimate, acestea să ajungă să-și însușească unele roluri de gen pentru a avea ceva ce le aparține într-o societate nedreaptă; de aici provine, cred eu, interesul și recepția pozitivă la astfel de videoclipuri.
În plus, încercările bărbaților participanți în acest trend de a distra ajung uneori într-un alt teritoriu dăunător, anume jignirea femeilor prin denumiri precum ”var” pentru fond de ten sau ”trafalet” în loc de pensulă, denumiri ce duc la perpetuarea unei imagini idealizate a femeii, care ar trebui să fie ”frumoasă” în mod ”natural”, imagine creată pentru a beneficia sistemul capitalist prin imagini modificate tocmai pentru a vinde mai multe produse cosmetice.
Iată cum un mic trend nevinovat și distractiv poate avea rădăcini nu chiar atât de distractive precum s-ar aștepta cei care l-au creat și îl continuă. Desigur, nu este nimic greșit în a-ți plăcea acest tip de conținut, întrucât cred că orice se leagă de această aplicație poate fi problematic dacă te uiți destul de atent. Până la urmă, TikTok-ul este doar o aplicație pentru divertisment, iar scopul este tocmai să nu te gândești prea mult la ceea ce vezi acolo. Totuși, mici experimente de analiză precum acesta nu strică din când în când, în special când e vorba de trenduri și discursuri de pe rețelele de socializare, cel mai mare mijloc de influențare de la momentul actual.